המסלול היהודי בורשה בעברית

במסגרת מסלולי הסיורים בעברית אחד המסלולים המבוקשים ביותר על הציבור הישראלי ולא רק הוא המסלול היהודי שמרכז את סיפורה של יהדות ורשה בזמן מלחמת העולם השנייה .מדריך חברת פולין טורס דובר עברית ישמח ללוות אתכם במסלול טעון ורגשי זה בו נפגשים ההווה והעבר הנוראי של יהדות פולין המפוארת.

הקדמה

לפני שאכנס למסלול עצמו ומפאת כבודו של הנושא ברצוני לתת קצת חומר רקע על מנת לעשות סדר במקצת מהמושגים ולהבין את מה שקרה בעיר הבירה הפולנית .

בוורשה של ערב מלחמת העולם השנייה חיו כ 350 אלף יהודים כשליש מתושבי העיר כולה היו יהודים. חלקם גר בחלק של העיר ממערב לנהר בחלקה המודרני והיוקרתי של העיר וחלקם מעבר לנהר בגדה המזרחית בעיקר ברובע פראגה העני יותר .

הקהילה היהודית בוורשה הייתה מהקהילות הגדולות של אירופה ובאה לידי ביטוי בכל רובד של האוכלוסייה המקומית והשפעתה כמעט בכל תחום הייתה חשובה ביותר רופאים עורכי דין מרצים באוניברסיטאות  סופרים ומשוררים בנקאים בעלי חנויות ומקצועות חופשיים רבים כמו כן חלקם הגדול אנשים דתיים השייכים לזרמים שונים של היהדות החסידית והאורתודוקסית.

עם פרוץ המלחמה ב1 בספטמבר 1939 הפציצו הגרמנים את ורשה במשך כמעט שלושה שבועות ולאחר מכן נכנסו אליה ככובשים אכזריים מהסוג שהעולם טרם נחשף אליו למרות שהעולם הזהיר מפני הצהרותיו של היטלר וגם חלקים בציבור היהודי שביקשו את היהודים לעזוב טרם פרצה המלחמה אולם נענו בעלבונות .

לאחר כשנה מהכבוש בסתיו 1940  מורים הגרמנים על הקמת גטו ורשה לאחר מו"מ עם מועצת היודנרט ובמימון ובעבודת היהודים מוקמת חומה בגובה של כשלושה מטרים העוברת בין חצרות ובתים בלב ליבה של עיר הבירה בחלקה המערבי של העיר באורך של כ 3ץ5 ק"מ רבועים ומפרידה את האוכלוסייה היהודית מהאוכלוסייה המקומית כל הפולנים שבתיהם היו בתחומי הגטו נצטווו לעזוב ולמצוא להם דירות נטושות של יהודים ואילו כל יהודי וורשה כולל אלה שבצד המזרחי נצטווו לעבור לתוך תחומי הגטו ליהודים אסור היה להתגורר בשום מקום מלבד תחומי הגטו היהודי כך שאם סגירת שערי הגטו באוקטובר 1940 נמצאו בשני אחוז משטח העיר 30 אחוז מהאוכלוסייה

בנוסף הגרמנים הנאציים הגבילו את כמות המזון שהוקצבה ליהודי הגטו למינימום של כ 200 קלוריות לאדם ליום מה שהביא למחלות רעב צפיפות ומוות ברחובות. הגטו היהודי בוורשה היה הגטו הגדול ביותר בתחומי פולין והוא הוכחד לחלוטין בסוף מרד גטו ורשה במאי 1943.

הסיור היהודי בעברית בוורשה

את הסיור היהודי בעברית בחלקיה השונים של וורשה נתחיל עם מדריך של חברת פולין טורס בעברית באתר שנחשב שריד מחומת גטו ורשה הנמצא בקצה הדרומי של הגטו ושם נקבל הסבר כללי על הגטו והשמדתו בזמן מלחמת העולם השנייה.בהמשך נבקר ברחוב ואליצוב שם יספר המדריך דובר העברית את סיפורם של יושבי הבתים ברחוב שנותרו כאילו נטשו אותם אתמול או שנלקחו מסצינה בסרט הפסנתרן .התחנה הבאה הינה רח חוודנה המפורסם בשל היותו הרחוב שחילק את הגטו לשניים הגדול והקטן ומעליו שני גשרי עץ שהיום מממוקמת במקום אנדרטה לציון הגשרים משם נמשיך ונצפה על בית היתומים של יאנוש קורצק ונספר את סיפורו הטרגי של אחד מסמלי השואה בגדולים המורה והמחנך יאנוש קורצק .

משם נמשיך  לבית הקברות היהודי ברחוב אוקופובה עם כ 200000 מצבות החל מ-1807 ועד היום. בית קברות זה הוא השני בגודלו (345000מר"מ) אחרי בית הקברות בלודז (מעל 40000 מר"מ). קבורים בו צדיקים, רבנים, פעילים, חיילים, מורים, רופאים ועוד. בין היתר נמצא שם פסל לכבוד יאנוש קורצ'אק,וילדיו שאתם צעד למוות  קבר אסתר רחל קמינסקה, האם של התאטרון האידי באירופה ,ד"ר לודוויק זמנהוף, קבר משותף של י.ל. פרץ ,יעקב דיננזון ושמעון אנסקי מה שנקרא אוהל סופרים .
מבית הקברות נתקדם לכיוון אומשלג פלאץ ככר השילוחים ממנו נשלחו רוב יהודי וורשה למותם במחנה ההשמדה טרבלינקה לאחר שהועמסו על קרונות הבקר בצפיפות נוראית ובתת תנאים .נמשיך רגלית לאורך דרך הגבורה שם ניצפה באבני דרך  שהקימה עריית וורשה לזכרם של גיבורי המרד היהודי עד שנגיע לרחוב מילה 18 בו היה ממוקם הבונקר של מרדכי אנילביץ' מפקד מרד גטו וורשה. לאחר הרצאה בנושא המרד בגטו נמשיך  לאתר בו נמצאת אנדרטת מרד גטו וורשה של האומן נתן רפפורט, שהעתק שלה נמצא ביד ושם וכמובן המוזיאון להיסטוריה יהודית שנפתח לקהל באוקטובר 2014 המדהים והמרשים. זהוא איננו מוזיאון שואה אלה מוזיאון המתאר את 1000 שנות יהדות בפולין .לאלה שרוצים ניתן יהיה לסיים בנקודה זו ולהכנס למוזיאון המומלץ.

ברחבת המוזיאון נוכל להבחין בפסלו של יאן קארסקי (דיפלומט פולני נשוי ליהודיה אשר הודיעה לעולם על המתרחש בפולין הכבושה).ללא התייחסות של המעצמות.

לאלה המעוניינים להמשיך במסלול

נמשיך לככר גזבובסקה שם ניראה את  בית הכנסת נוז'יק (היחיד שנשאר על תילו) ממאות בתי כנסת ברחבי וורשה, והמדריך של חברת פולין טורס יספר את סיפורו של בית הכנסת למעוניינים ניתן להיכנס בתשלום . כאן נסיים את הטיול במסלול היהודי.
אורך הטיול כחמש שעות ללא צפייה בתצוגה של המוזיאון היהודי אלה רק להתרשמות ראשונית מבפנים .
המסלול אינו כולל דמי כניסה לאתרים כגון בית העלמין, בית הכנסת נוזיק

בברכת יהיי זכרם ברוך אסכם את הסיור היהודי בוורשה בעברית   .

מוזמנים לעיין בעוד סיורים בעברית בוורשה

סיור ברובע פרגה של וורשה

סיור מתרכז ברובע פרגה של וורשה שנמצאת על הגדה המזרחי של וויסלה. אם רוצים לראות את וורשה של פעם, לסייר ברחובות האוטנטיות - אתם מוזמנים להצטרף

מתאים לכל עונות השנה

סיור במסלול היהודי של וורשה

המסלול מתרכז באתרים שקשורים ליהודי וורשה, לאתרים מתקופת הגטטו ושנים לאחר המלחמה. סיור מרתק ומעניין שבמהלכו תכירו דברים חדשים על יהדות פולין וורשה בפרט

מתאים לכל עונות השנה

סיור במסלול הפולני בוורשה

נבקר בעיר העתיקה המשוחזרת שהוכרה כאתר שימור של אונסקו ונותנת את התחושה של מקום עתיק מהמאה ה- 14עדות לכך שעבודת שיחזור מצוינת נערכה במקום .נסייר בפארק המרחצאות המפורסם ונטייל לאורך ציר הראשי והמרכבזי של מרכז העיר. 

מתאים לכל עונות השנה